آشنایی با حقوق بین الملل

طبق تعریف کلاسیک بنتهام، حقوق بین الملل مجموعه قوانین حاکم بر روابط بین دولت ها است. این موضوع نشانه ای است که حقوق بین الملل تا چه اندازه پیشرفت کرده است که این تعریف، افراد و سازمان های بین المللی را که دو مورد از پویاترین و حیاتی ترین عناصر حقوق بین الملل مدرن هستند را حذف می کند. حقوق بین الملل دیگر فقط یک مجموعه قوانین نیست بلکه یک مجموعه از قوانین و اصول تاثیر گذار است که همراه با ساختارها و فرایندهای پیچیده و فزاینده به معنای وسیع آن را شامل می‌شود.

امروزه دامنه موضوعات و بازیگران درگیر در حقوق بین الملل به طور قابل توجهی گسترش یافته است و فراتر از مباحث کلاسیک جنگ، صلح و دیپلماسی شامل حقوق بشر، اقتصاد، تجارت، قانون فضایی و … می باشد. موسسه MIE در این مقاله سعی بر این می نمایید تا با مفهوم حقوق بین الملل و تاثیر آن بر امور مهاجرت بیشتر بحث نمایید.

حقوق بین الملل

شما می توانید از طریق دریافت مشاوره رایگان شرایط و اطلاعات تماس خود را وارد کرده تا مشاوران ما در سریع ترین زمان ممکن با شما تماس بگیرند و شرایط شما را برای مهاجرت بررسی کنند.

بررسی کلی حقوق بین الملل

حقوق بین الملل از جمله گرایش های رشته حقوق به شمار می‌آید که در زمینه روابط بین دولت‌ها بحث می کند. به طور کلی حقوق بین الملل به دو دسته حقوق بین الملل عمومی و حقوق بین‌الملل خصوصی تقسیم بندی می گردد. در حقوق بین الملل خصوصی و بحث از روابط بین افراد در چارچوب حقوق بین الملل می باشد و حقوق بین الملل عمومی به رابطه بین دولت ها و سازمان های بین المللی اشاره می کند.

حقوق بین الملل بخشی متمایز از ساختار کلی روابط بین الملل است. کشورها معمولاً قوانین بین‌المللی را مورد نظر خود قرار می‌دهند و با توجه به قوانین و اصول بین المللی سعی می نمایند تا قوانین داخلی خود را بر خلاف قوانین بین المللی تصویب نکنند، چرا که جامعه جهانی رفتار منفی بین‌المللی را برنمی‌تابد. ضمانت اجرای حقوق بین الملل عموماً از طریق نظامی یا استفاده از تحریم های اقتصادی اجرایی می گردد. کشورهایی که ناقص قوانین بین‌المللی هستند موجب کاهش اعتبار خود در نزد جامعه بین الملل می شوند.

طبقه بندی حقوق بین الملل

در حقوق بین الملل دو گرایش و دو دسته بندی وجود دارد که این دسته بندی ها توسط کلسن، حقوقدانی که در قرن بیستم می‌زیسته است ایجاد شده است. حقوق بین الملل به دو دسته حقوق بین الملل عمومی و حقوق بین الملل خصوصی تقسیم بندی می گردد. هنگامی که بحث پیرامون حقوق بین الملل عمومی است منظور قواعد و مقرراتی است که در روابط بین دولت ها و سازمان های بین المللی است. حقوق بین الملل خصوصی ناظر بر روابط بین این افراد در چارچوب حقوق بین الملل است. این دسته بندی ها باعث شده است است که در زمینه احترام به حقوق اشخاص و دولت ها تفکیک قائل شویم به هر یک را بتوانیم به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.

موضوعات مورد بررسی حقوق بین الملل

حقوق بین الملل در دو دسته حقوق بین الملل عمومی و حقوق بین‌الملل خصوصی به موضوعات مختلفی خواهند پرداخت. مواردی همچون حقوق معاهدات بین المللی، مسئولیت دولت ها و سازمان ها در چارچوب حقوق بین الملل، حقوق بشر، حقوق سازمان های بین المللی، حقوق دریاها، حقوق اقتصاد بین الملل، حقوق کیفری در زمینه بین الملل، حقوق محیط زیست بین المللی، تابعیت، اقامت و … از جمله مهمترین موضوعات حقوق بین الملل به حساب می آیند. کشور ها در زمینه حقوق بین الملل به این گونه موضوعات ورود کرده و قوانین مدونی را به تصویب رسانده اند. این قوانین امروزه توسط سازمان های بین المللی به تمامی کشور ها ابلاغ شده است.

حقوق بین الملل

حقوق بین الملل و تابعیت

یکی از مهمترین موضوعات حقوق بین الملل بحث تابعیت است. حقوق بین الملل تعریف مشخصی از تابعیت ارائه نموده است و بیان می دارد که تابعیت شامل رابطه سیاسی، حقوقی و معنوی بین فرد و کشور مطبوع است. تابعیت از بدو تولد به فرد منتسب می شود. در زمینه اعطای تابعیت کشور ها را به دو دسته می توان تقسیم کرد. برخی از کشورها سیستم خون را برای اعطای تابعیت مورد پذیرش قرار داده‌اند و تعداد محدودی از کشورها نیز سیستم خاک را در این زمینه می پذیرند.

کشورهایی که سیستم خون را مورد پذیرش قرار داده اند کشورهایی هستند که برای اعطای تابعیت به تابعیت پدر یا مادر نوزاد تازه متولد شده نگاه می کنند، تابعیت پدر یا مادر فرد اهل هر کشوری که باشند فرزند آنها نیز تابعیت همان کشور را می پذیرد. عموما کشورهای دنیا سیستم خون را مورد پذیرش خود قرار داده اند و برخی دیگر از کشورهای دنیا نیز سیستم خاک را می‌پذیرند و این بدین معناست که فرد به واسطه تولد در خاک آن کشور می تواند تابعیت آن را به دست آورد.

حقوق بین الملل و اقامت

اقامت از نظر حقوق بین الملل به معنای زندگی و حضور در یک کشور به صورت قانونی می باشد. دو نوع اقامت وجود دارد، برخی از اقامت ها، اقامت های موقت هستند همچون اقامت های توریستی، اقامت های تحصیلی، اقامت های کاری و … . اما برخی از دیگر از اقامت ها هستند که اقامت های بلند مدت یا دائمی با اصطلاح انگلیسی آنPermanent Residency  می باشند.

اصولاً افرادی که قصد دریافت اقامت کشوری را دارند در ابتدا این اقامت را به صورت موقت به دست می آورند و سپس می توانند این اقامت را تبدیل به اقامت دائم و پس از آن اقامت دائم تبدیل به تابعیت آن کشور می کنند. به عنوان مثال فردی که برای تحصیل وارد کشوری همچون اتریش می شود می تواند پس از اقامت تحصیلی خود وارد بازار کار در این کشور شده و اقامت موقت تحصیلی خود را تبدیل به اقامت موقت کاری نماید. فردی که بین ۳ الی ۵ سال را مشغول به کار در اتریش باشد و مالیات خود را پرداخت نموده باشد، می تواند اقامت دائم اتریش را به دست آورد. پس از دریافت اقامت دائم فرد می تواند دو سال پس از آن تابعیت کشور اتریش را کسب نماید.

حقوق بین الملل و تفاوت تابعیت و اقامت

در حقوق بین الملل تفاوت های مشخصی بین تابعیت و اقامت وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم نمود:

  • در تابعیت افراد می توانند با رای دادن در آینده خود و کشورشان سهیم باشند اما فردی که صرفاً اقامتی کشوری را دارد نمی تواند از حق رای استفاده نماید.

  • تابعیت افراد موضوعی نیست که بتوان از آنها سلب نمود اما می توان در صورتی که فرد اقامت یک کشوری را داشته باشد و در آن کشور جرم و جنایتی را انجام دهد اقامت آن را لغو کرد.

  • اقامت را می توان در کشورهای مختلف کسب نمود و موضوعی اکتسابی است اما تابعیت موضوع انتصابی است که معمولاً افراد از بدو تولد تابعیت یک کشوری را خواهند داشت.

حقوق بین الملل

حقوق بین الملل و تعارض قوانین

منظور از تعارض قوانین در حقوق بین الملل تعارض بین قوانین کشورها با یکدیگر می‌باشد. ممکن است در برخی از موارد قوانین وجود داشته باشد که در کشور a مورد پذیرش قرار گرفته است اما در قوانین کشور b این قوانین نقض شده باشد و یا در مخالفت کامل با قوانین کشور a باشد. در این هنگام تعارض قوانین به وجود خواهد آمد، چرا که در ذهن قاضی یا حاکم این سوال پیش می‌آید که در این موضوع مشخص قوانین کشور a جاری خواهد بود یا قوانین کشور b. معمولاً تعارض قوانین موضوع مدرن است که به دلیل توسعه روابط و مبادلات بین المللی در قرن اخیر شکل گرفته است.

حقوق بین الملل و روش های مهاجرتی

در حقوق بین الملل روش‌های مختلفی برای مهاجرت تعریف شده اند. از جمله این روش‌های مهاجرتی می‌توان به روش مهاجرت کاری، تحصیلی، سرمایه گذاری، اخذ اقامت و تابعیت از طریق ازدواج، اخذ تابعیت از طریق تولد، پناهندگی و … اشاره نمود. در ادامه این روش ها را مورد بررسی اجمالی قرار می دهیم:

  • مهاجرت کاری

    افرادی که قصد مهاجرت کاری را دارند می توانند از طریق دو نوع ویزای جستجوی کار یا پیشنهاد شغلی پای در کشور مربوطه گذاشته و مشغول به کار در این کشور باشند. مهاجرت کاری معمولاً مناسب افرادی است که دارای تخصص دانشگاهی یا تجربه کاری موفق در زمینه خاص را دارند. یکی از عوامل مهم برای موفقیت مهاجرت کاری توجه به این موضوع است که آیا این تخصص در کشور مربوطه مورد نیاز است یا خیر و سپس با توجه به آن می توان بهترین کشور را برای مهاجرت کاری انتخاب نمود.

  • مهاجرت تحصیلی

    امروزه مهاجرت تحصیلی محبوب ترین نوع مهاجرت در جهان شناخته می‌شود. خیلی از افراد از سراسر جهان میل به تحصیل در کشورهای دیگر دارند. افراد می‌توانند در مقاطع مختلف مدرسه و دانشگاه به کشورهای دیگر مهاجرت نموده و ابتدا اقامت موقت این کشورها را به دست آورند و پس از اتمام تحصیل و رسیدن به کار در آن کشور اقامت خود را تبدیل به اقامت کاری و سپس اقامت دائم و تابعیت در کشور مربوطه نمایند.

  • مهاجرت از طریق سرمایه گذاری

    از دیگر راه های مهاجرت، مهاجرت از طریق سرمایه‌گذاری است. سرمایه‌گذاری از طریق روش های مختلفی همچون ثبت شرکت، خرید سهام، استارتاپ، خودحمایتی، خرید ملک و … انجام می پذیرد. افراد می‌توانند با سرمایه‌گذاری به اقامت و سپس تابعیت یک کشور دست یابند.

  • مهاجرت از طریق ازدواج

    یکی از مهمترین مواردی که در چارچوب حقوق بین‌الملل خصوصی مطرح می گردد بحث ازدواج می باشد. در زمانی که دو فرد از ۲ تابعیت مختلف قصد ازدواج با یکدیگر را داشته باشند این موضوع در حقوق بین‌الملل خصوصی مطرح می گردد و فرد می تواند با ازدواج با تبعه کشور دیگر اقامت و سپس تابعیت کشور مربوطه را تحت شرایطی دریافت نماید.

  • اخذ تابعیت از طریق تولد

    همانطور که پیشتر نیز خدمت شما عزیزان بیان شد کشورها در زمینه اعطای تابعیت به فرزندان تازه متولد شده به کشورهایی که سیستم خون و کشورهایی که سیستم خاک را مورد پذیرش قرار داده‌اند، تقسیم می گردند. در صورتی که پدر یا مادر فرد تازه متولد شده اقامت موقت یا اقامت دائم یک کشور را داشته باشد و در کشورهایی که سیستم خاک را می پذیرند صاحب فرزند گردند، فرزند آنها تابعیت آن کشور را به دست خواهد آورد. از جمله این کشورها می‌توان به امریکا، کانادا، مکزیک، آرژانتین، برزیل و … اشاره کرد.

  • پناهندگی

    پناهندگی خطرناک‌ترین نوع مهاجرت از بین تمامی انواع راه های مهاجرتی است. پناهنده مطابق تعریفی که کنوانسیون ژنو بیان کرده است شخصی است که به دلیل عقاید سیاسی، مذهبی، عضویت در گروه‌های اجتماعی و … بیم آن می‌رود، که مورد آزار و اذیت و شکنجه قرار بگیرد. افرادی که چنین شرایطی را دارند می‌توانند به عنوان پناهنده در کشورهای دیگر زندگی کرده و اقامت خود را دریافت نمایند. این نوع مهاجرت باعث می شود که فرد بتواند برای زندگی بهتر و امنیت بیشتر پای در کشورهای دیگر بگذارد.

سخن پایانی

این مقاله جهت تبیین تعاریف حقوق بین‌الملل و همچنین تفکیک حقوق بین الملل عمومی و حقوق بین الملل خصوصی به نگارش درآمد. در این مقاله با انواع و اقسام موضوعات حقوق بین الملل، تقسیم‌بندی‌های حقوق بین الملل، تعارض قوانین در زمینه حقوق بین الملل و همچنین روش های مهاجرتی مختلف آشنا شدیم. در صورتی که سوالات بیشتری در این زمینه دارید می توانید با مشاورین موسسه MIE تماس حاصل نموده و سوالات خود را پرسش بفرمایید یا در ذیل این مقاله و در بخش پرسش و پاسخ سوالات خود را به صورت مکتوب تایپ کنید تا مشاورین در اسرع وقت به شما پاسخ بدهند.

پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *